Ambassadeur Slovenië plant boom voor bijen in Arboretum Kalmthout

Door Mireille Colson op 30 mei 2023

dinsdag 30 mei 2023 – World Bee Day/Week van de Bij

Ter ere van World Bee Day en de Week van de Bij bracht de Sloveense ambassadeur Barbara Sušnik vandaag een bezoek aan Arboretum Kalmthout. Als bijenvriendelijk land plantte de Ambassadeur namens de Republiek Slovenië een voor bijen aantrekkelijke boom in de arboretumtuin. Ook de Sloveens Staatssecretaris van Landbouw Tatjana Buzeti en vier andere ambassadeurs waren erbij. De bijzondere vriendschap tussen Arboretum Kalmthout en de Republiek Slovenië is tijdens dit feestelijk gebeuren aangehaald.

Traditioneel brengt de Sloveense Ambassade tijdens elk ambassadeursmandaat een bezoek, om zo de historische band tussen Arboretum Kalmthout en Slovenië blijvend te waarderen. Het bezoek vandaag in het provinciale groendomein Arboretum Kalmthout eert daarenboven de United Nations' World Bee Day -een Sloveens initiatief. Ambassadeur Sušnik plantte samen met gedeputeerde van de provincie Antwerpen Mireille Colson, voorzitter van Arboretum Kalmthout, een boom voor de bijen in de arboretumtuin.

Een symbolische plek

Arboretum Kalmthout is voor Slovenië een symbolische plek waar de Sloveense liefde voor planten en natuur van grondlegster Jelena De Belder-Kovačič, verder blijft bloeien. Ook na haar overlijden in 2003, bleef de hechte vriendschap tussen Vlaanderen, Slovenië en Europa in het arboretum bewaard. Nog steeds trekt Arboretum Kalmthout vele Slovenen aan die zich verder willen verdiepen in de manier van tuinieren van Jelena De Belder-Kovačič.

World Bee Day

Met de boomplanting wil Ambassadeur Sušnik het belang van de bij voor de mens, de ecosystemen en de plantendiversiteit onder de aandacht brengen: “Slovenië blijft zich als een bijenvriendelijk land in de kijker zetten. En het is onder impuls van Slovenië, dat de Verenigde Naties sinds 2017 van 20 mei de World Bee Day maakten. Het voortbestaan van de wereldwijde bijenpopulatie is bedreigd, en daarmee ook de wereldwijde landbouw en voedselvoorziening. Daarom is het van levensbelang om samen actie te ondernemen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is