De eenzame fietser is niet alleen

Boudewijn de Groot zong ‘Hoe sterk is de eenzame fietser, die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant’. “Maar een echt eenzame fietser ben je in het Rivierenhof quasi nooit”, zegt Verdyck. “Fantastisch natuurlijk dat zo veel mensen met de fiets zijn gaan rijden en de auto thuis laten om naar het werk of de school te gaan. Ook tijdens de dag is er heel wat fietsverkeer in het Rivierenhof en dat vraagt om een aangepaste rijstijl.”

Buurtregisseurs stellen samenwerking voor

Recent liep er in het Te Boelaerpark de campagne ‘Voorrang verlenen en trager fietsen’. Op suggestie van één van de buren van het Rivierenhof stelden buurtregisseurs Ignace Bruggeman en David Hilderson aan het Rivierenhof voor om de campagne ook hier te laten lopen. Verdyck: “Zo’n samenwerking leek ons meteen een goed idee. Ook het district Deurne en politiezone Antwerpen ondersteunen ons hierbij.”

Om de bezoekers te sensibiliseren en ze aan te sporen tot hoffelijk gedrag, zijn er aan de belangrijkste ingangen en op de drukste punten in het Rivierenhof sandwichborden en afzonderlijke panelen geplaatst. Daarop zie je verschillende boodschappen zoals ‘Bedankt om voorrang te geven’ en ‘Bedankt om trager te fietsen’. “Daarnaast staat er op de Parkweg een snelheidsmeter”, voegt Verdyck er aan toe: “Die laat een groene smiley zien als je met aangepaste snelheid rijdt, een rode als je te snel rijdt. Ook zullen onze domeinwachters tussen 7 en 13 maart parkbezoekers aanspreken om meer rekening te houden met de andere parkgebruikers en hoffelijke fietsers bedanken voor hun correct gedrag. Daarna zal de politie regelmatig controles uitvoeren en handhaven om er op toe te zien dat iedereen zich hoffelijk gedraagt.”

Hoffelijkheidsambassadeurs

Gedeputeerde Colson besluit: “Om iedereen zich goed te laten voelen in het Rivierenhof en gevaarlijke situaties te vermijden, roep ik alle fietsers op om voorzichtig en met aangepaste snelheid te rijden. Ik hoop dat iedereen zich gedraagt als hoffelijkheidsambassadeur van het park.”