Kempen populair bij Belgische dagtoerist

Door Mireille Colson op 28 november 2022

Populairste groene regio bij de Belgische dagtoerist? Kempen!

De 5,8 miljoen dagtrippers naar de Kempen besteden er in totaal 143 miljoen euro. Scheldeland klokt af op 2,6 miljoen dagtoeristen en een omzet van 66 miljoen euro.

Belangrijkste conclusie van de studie ‘Dagtrips door Belgen naar Vlaanderen en Brussel’? Daguitstappen en omgevingsrecreatie betekenen een onbetwiste pijler van de toeristische sector én een economische motor.

In opdracht van de vijf provinciale toeristische organisaties, de vijf kunststeden en Brussel en Toerisme Vlaanderen onderzocht Provinciebedrijf Westtoer een jaar lang de daguitstappen - minimum drie uur en verder dan twintig kilometer van de woonplaats - van Belgen naar Vlaanderen en Brussel.

Tussen juni 2021 en juni 2022 beantwoordden 3000 Belgen tweewekelijks vragen over o.a. herkomst, activiteiten en bestedingen.

Dagtrips naar Kempen

33,5 miljoen van de in totaal 81 miljoen Belgen op dagtrip naar Vlaanderen en Brussel trokken naar één van de 15 groene regio's.

Met 5,8 miljoen dagtrippers (17,3%) is Kempen de populairste groene regio.

95% van de dagtoeristen in de Kempen komt uit Vlaanderen, 65% uit de eigen provincie. Walen en Brusselaars zijn goed voor 5%. 47% van de gezelschappen bestaat uit twee personen, 19% is met kinderen op stap.

De populairste activiteiten blijken wandelen (31%), een bezoek aan een attractie, museum, tentoonstelling of groendomein (18%) en fietsen (16%).

De gemiddelde besteding bedraagt 24,60 euro per persoon. Goed voor een totale omzet van 143 miljoen euro, waarvan 84 miljoen (bijna 60%) in de Kempense restaurants en cafés.

Dagtrips naar Scheldeland

2,6 miljoen Belgen maakten een dagtrip naar de provinciegrensoverschrijdende regio Scheldeland. 91% van de daguitstappers komt uit Vlaanderen, 21% uit de provincie Antwerpen en 41% uit Oost-Vlaanderen. Walen en Brusselaars vertegenwoordigen 10%.

39% van de dagtrips kadert in een georganiseerde groepsuitstap, een significant hoger cijfer dan het Vlaamse gemiddelde.

Ook in Scheldeland blijkt wandelen (29%) de populairste activiteit. Daarnaast oefenen evenementen (22%) een opvallende aantrekkingskracht uit.

De gemiddelde besteding van 25,30 euro per persoon resulteert in een totale omzet van 66 miljoen euro, waarvan 60% in de lokale restaurants en cafés.

Economische motor

De studie verzamelde ook cijfermateriaal over omgevingsrecreatie, trips naar een bestemming op minder dan 20 kilometer van de woonplaats.

De provincie Antwerpen scoort het best in Vlaanderen met 12,9 miljoen omgevingsrecreanten (23,6%): 4,5 miljoen in de kunststeden Antwerpen en Mechelen, 7,6 miljoen in de regio’s Kempen en (Antwerps) Scheldeland en 0,8 miljoen in het stedelijk randgebied. Alle omgevingsrecreanten besteden samen ruim 243 miljoen euro.

Gedeputeerde voor Toerisme Mireille Colson besluit: “Enerzijds biedt dit onderzoek interessante inzichten over onze bezoekers, hun interesses en hun wensen. De resultaten vormen dan ook een handig kompas bij onze strategische keuzes en onze promotieacties. Daarnaast onderstreept deze studie nogmaals het economische belang van dagtoerisme en omgevingsrecreatie. Niet alleen voor de toeristische sector maar ook voor de economie en de ondernemers in onze provincie.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is