Zilvermeer bestelt reuzegrote 3D-geprinte zonnebril bij Kamp C

Door Mireille Colson op 20 augustus 2022

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft een nieuwe blikvanger, op het strand prijkt een reuzegrote zonnebril. Deze bril is 1,8 meter hoog en werd op vraag van het Zilvermeer geconstrueerd met de 3D-betonprinter van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Studenten aan de bouwopleiding van de Thomas More Hogeschool deden op die manier kostbare praktijkervaring op.

Op zoek naar een originele blikvanger klopte de directie van recreatiedomein Zilvermeer aan bij Kamp C. De deal om een grote zonnebril te printen met een 3D-betonprinter was snel beklonken. Studenten uit de studierichting Bachelor Bouw aan de Thomas More-campus in Geel werkten deze opdracht van A tot Z uit.

“Als je zo’n object op de klassieke manier zou maken, zou er heel veel tijd kruipen in het maken van een houten bekisting op maat. Het materiaal van die bekisting zou na het betonstorten ook weggegooid moeten worden. Niets daarvan in dit geval. Met onze betonprinter hadden we de onderdelen van de bril in een mum van tijd geprint zonder bekistingsmateriaal. Het resultaat illustreert ook de grote vormvrijheid bij 3D-printen,” stelt Marijke Aerts, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Deze opdracht is gerealiseerd binnen het EFRO-project KIEM (voluit Kennisdeling, Inspiratie, Eliminatie van barrières en Marktintroductie). “Met dat Europese project willen we de introductie van het 3D-betonprinten in de bouwsector versnellen. We doen dat door zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en kennisinstellingen met deze techniek te laten kennismaken. Publieke uithangborden zoals deze zonnebril helpen ook een handje,” weet Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C en gedeputeerde voor Europese Samenwerking. “Er zullen binnenkort nog meer van die objecten opduiken op verschillende plaatsen: bij Technopolis, in de Brabanthallen, bij POM Limburg in Diepenbeek, … van een ontvangstbalie tot een fietsenstalling.”

De zonnebril op het strand van het Zilvermeer is 1,8 meter hoog, 5 meter lang en weegt zo’n 4,5 ton. De studenten van de Thomas More Hogeschool hebben er 8 dagen aan gewerkt. De zonnebril werd geprint op de printsite van Kamp C en vervoerd in 3 delen met een vrachtwagen met een kraan.

Gedeputeerde bevoegd voor recreatiedomeinen Mireille Colson is opgetogen met de mooie eyecatcher: “De provincie wil met haar recreatiedomeinen kwaliteitsvolle, betaalbare en duurzame vrije tijd aanbieden, dichtbij huis. Tijdens de warme zomerse dagen biedt het prachtige strand en de zwemvijver van het Zilvermeer verfrissing en ontspanning tijdens een deugddoende vakantie. Met de unieke eyecatcher heeft een strand een extra leuke uitstraling, goed voor de mooiste vakantiefoto’s.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is